Standaard pagina

 

Jaarlijkse eendagsreis op 06/07/2019

 

 Naar jaarlijkse gewoonte gaan we de eerste zaterdag van juli op reis met De Zanglijster. We trekken naar de Gaume streek, bij velen onbekend, maar zoals het spreekwoord zegt: ‘Onbekend, onbemind’ is hier letterlijk van toepassing. Deze kleine streek in het uiterste zuiden van Belgisch Luxemburg is de zachtste streek van Wallonië. Het bewijs? In Torgny, het meest zuidelijk gelegen dorpje, vinden we krekels, bergcicades en bidsprinkhanen. En dan tellen we een hele reeks planten, die normaal gezien veel zuidelijker te vinden zijn, niet eens mee. En natuurlijk de wijnstokken! Het domein ‘Le Poirier du Loup’ maakt al jaren wijn met druiven van de wijngaard die zich uitstrekt op de flanken net buiten het dorp. Torgny werd terecht opgenomen in de lijst van "Mooiste Dorpen van Wallonië". Het dorp is vooral gereputeerd om haar zonnig microklimaat, dat te danken is aan haar beschermde ligging aan de zuidkant van een beboste heuvel. Omdat er ook aan wijnbouw wordt gedaan en de huizen bedekt zijn met rode dakpannen wordt het de "Belgische Provence" genoemd. Om deze redenen is Torgny ook ons eerste reisdoel van deze uitstap, waar we een rondleiding krijgen door een Nederlandstalige gids en in ‘Le Poirier du Loup’ sluiten we onze voormiddag af met een wijnproeverij letterlijk op de trappen van de Kerk. Personen minder goed te been, kunnen vanaf een centraal gelegen terras van een plaatselijke horecazaak genieten van de prachtige omgeving. Het is ook in deze zaak dat we onze middaglunch gaan verorberen.

 

Na de lunch steken we effen de landgrens over en maken we een klein ommetje via Avioth (Fr), een klein dorpje in het kanton Montmedy van 126 inwoners, in het departement van de Maas, een paar km ten zuiden van België. Avioth is een bedevaartsoord sinds de 12e eeuw, door de wonderbaarlijke ontdekking van een standbeeld van de Maagd. Een eerste romaanse kapel werd vervolgens gebouwd om het miraculeus beeldje te huisvesten. Later werd de kapel vergroot en vanaf het midden van de 13e eeuw, bouwde men een grote gotische kerk die een basiliek werd in 1993 bij besluit van paus Johannes Paulus II. Afhankelijk van de tijd houden we hier een korte stop, welke meer dan de moeite waard is.
 

 

Na een korte rit komen we aan bij de Abdij van Orval, waar we door een Nederlandstalige gids rondgeleid worden door de ruïnes van de Abdij. Hier permiteer ik me de woorden van Pater André Louf te citeren:

 

De mens, op zoek naar een nog onbekende inwendige ruimte, is een pelgrim op weg naar zijn hart, zijn diepe ware zelf.’

 

Het bezoek aan de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij onthult een locatie met een boeiende geschiedenis en van een heel aparte schoonheid, ingebed in een vallei waar de Mathildebron ontspringt. Het bezoek bestaat uit een audio-visuele voorstelling over de geschiedenis van de abdij en het kloosterleven (ca 20 min.). Een parcours met illustraties, het museum dat in de kelders uit de achttiende eeuw is ingericht, de traditionele apotheek en de tuin met geneeskundige planten zetten de kroon op het bezoek.

 

Op de terugweg is er uiteraard nog een etentje voorzien, waar er nog gezellig kan nagekaart worden over deze hopelijk gezellige en interessante reis naar Belgisch Lotharingen.

 

Korte samenvatting van het programma:

 

- 7u30: vertrek Leefdaal

 

- Onderweg facultatieve stop.

 

- 10u30: Bezoek Torny met Nederlandstalige gids met als afsluiter een wijnproeverij.

 

- 12u30: Lunch in Brasserie ‘La Romanette’ te Torgny

 

- 15u30-18u00: Bezoek Abdij Orval met gids.

 

- Op terugweg avondeten.

 

- 21u30: Thuiskomst Leefdaal

 

Dit alles wordt U aangeboden voor de prijs van 70 € per persoon, onder voorbehoud van minimum 35 deelnemers.